Hørsholm Mølle

Håndværktøjssamlingen

 

er fordelt i møllen og i magasinbygningen og er etableret af

 

Håndværkerforeningen for Hørsholm og Omegn

 

I møllen

 

Den nederste etage:er forbeholdt effekter fra det tidligere mølleri. I afdelingen er også en "felt-esse", (flytbar til brug i felten), samt en smedie med ambolt og værktøj til beslagsmeden.

 

1. etage: er forbeholdt træhåndværktøj, ofte fremstillet af håndværkeren selv til det formål værktøjet skulle anvendes til.

 

På 2. etage: findes blikkenslagerens mangeartede værktøj, arbejdsmodeller samt tegninger. Ligeledes adskillige færdige redskaber, udført af elever ved afholdte svendeprøver. Desuden en meget fin samling af gamle låse.

 

Husholdningsredskaber, håndlavede frem til de første mekaniske, afrunder sammen med et glarmesterværksted denne etage.

 

 

I magasinbygningen

 

Magasinbygningen (tidligere kornlager) er indrettet med faste værksteder: Skomager, bogtrykker, modist (hattemager), sølvsmed, barber (bartskærer) og sadelmager.

 

Endvidere med plads til skiftende udstillinger.

 

På 1. sal findes møblementet fra den gamle byrådssal. Væggene er udsmykket med håndværkernes laugsymboler udskåret i træplatter, ophængt og vidner om ypperligt håndværk af træbilledskærer Philip Jørgensen.

 

Mange andre håndværksfag er repræsenteret såsom: urmager, kobbersmed, maler, murer, brolægger. buntmager samt 1000 ting af nationale klenodier viser udviklingen fra fortiden op til nutiden.

 

I anneksbygningen

 

Findes på 1. sal en model af Hirschholm Slot udført af lokale håndværkere i størrelsen 1:50 og udarbejdet på baggrund af de tegninger der har været tilgængelige, samt slottets historie i tekst og billeder.